Monday, August 25, 2008

STATISTIKANURK

Arvan, et on saabunud aeg mõningaseks harivaks minutiks, nimelt olen avastanud, et adekvaatset informatsiooni tegelikust olukorrast on väga raske leida.
Kambodža on siis riik Kagu-Aasias Indohiina poolsaarel, mille naabriteks on Tai, Laos, Vietnam.

Kambodzha riiklik Statistikaamet viis 2007 läbi viimase elanikkonna ülelugemise ürituse, mille tulemused avaldatakse septembris.
Wikipedia teab öelda, et khmeerirahvast oli aga eelmisel aastal tsipa üle 14 miljoni. 90% kambodžalastest moodustavad khmeerid.
Riik on neil 4 korda suurem kui kodu-Eesti e üle 180 000 ruuduga kilomeetri.
Pealinn on Phnom Penh ja riiki valitseb kuningas. Rahana kasutavad rieli, aga dollar on võrdväärne.

Seniks, aga mõningad probleemid, mis varjutavad igapäevaelu:
- riigklikku haridussüsteemi varjutavad väheharitud õpetajad, korruptsioon ja vaesed koolid. Seega kooli söökla on lihtne varjualune, vakstuga ülelöödud puukastidest/alustest kokkuklopsitud laudadel. Pärast tunde reeglina lähevad khmeeri lapsed lisatundidesse, et siiski ka natuke tõelisi teadmisi koguda ekstra raha eest muidugi. Ülikooli saavad lubada endale vähesed, sest 4000 kroonine õppemaks ja muud õppekulud on paljudele liig mis liig.
- Vaesus. 2004 aastal elas 35% kambodzha rahvast allpool riiklikku vaesuspiiri, milleks oli 45 USA senti päevas ehk siis 4.50 krooni tänapäeval. Paljude perede kuusissetulekuks on vähem kui 500 krooni kuus, samas pered on suured min 3 last kuni 10 on üsna keskmine.
- Umbes 13% Kambodzha lastest sureb enne 5 eluaastat kehva joogivee kvaliteedi tõttu erinevatesse batsillide poolt põhjustatud hädadesse ning 37% rahvastikust omab ainult ligipääsu puhtale joogiveele, seega enamus külades kaevatakse maasse auk vihmavee kogumiseks, millega pestakse ennast, pesu ja muud, tehakse süüa.

No comments: