Wednesday, July 16, 2008

Tere tulemast Khmeeri maailma!

Tänaseks on see maailm minu jaoks 3 päeva vana, kuid tegelikult on khmeeri maailma puhul tegu Kambodža kuningriigi ja selle kodanikega, kes ka khmeeri keeles rääkida ning kirjutada suvatsevad.

Paar sõna blogi pealkirjast- põhiline asi on tõelise khmeeri jaoks mitte kaotada oma nägu, st ta pigem valetab kui jätab endast halva mulje või räägib sulle loo, mis tegelikult ei pruugi olla tõsi. Näiteks rääkis meie paadi giid e ladyboy, kes oli teejuhiks vaatama ujuvaid külasid Tonle Sap´i jõel, kurva loo, kuidas kõik tema pereliikmed on surnud, peamiselt uppunud, sest isa oli kalamees ja vend liiga väike, kumbki ei osanud ujuda ja nüüd elab ta üksinda kurvalt majas. Hiljem nägime igas vanuses lapsi rõõmsalt vees mulistamas, seega selle loo ehedus võis seisneda ka eesmärgis küsida pärast 10$ tippi, selge ju et rahakotirauad avanevad kiiremini, kui ladyboy on sinuga jaganud oma kurba elulugu.

Oma näo "mittekaotamise" tähtsus kehtib ka barangile, nimelt oma antud lubadust pead sa pidama. Nui neljaks- muidu on nägu läinud! Mina lubasin eile Angkor Wati templikompleksis külastatud Pagodas mungale nimega Sakong, et lähen mingi päev inglise keelt õpetama, seega nüüd pean ma seda ka tegema, muidu kaotan oma näo! Katsu siis ilma näota siin elada ja hiljem veel ka Euroopasse naasta :)

Infonurk:
Barang on Khmeeri sõna, mis seostub Prantsusmaaga, kes 19. sajandil kuulutas Kambodža oma prorektoraadiks või siis väljamaalasega, kes on pärit Euroopast, valge inimesega. Sõna ise ei ole khmeeri enda jaoks positiivse tähendusega, samas paljud siinsed rändurid on selle kasutusele võtnud. Õige hääldus on bâ-râng.
Ladyboy või kathoey or katoey viitab tavaliselt meesnaine-transseksuaalile (eesti keeles kõlaks see- naine mehenahas) või geile. Siinsetel ladyboyde´l peamiselt noortel on väga popi lõikega soengud, mistõttu hakkad neid kiirelt tänaval märkama.
Pagoda- tempel, sama mis stuupa (tähendab ka tornidega ehitisi).

Tänaseks lõpetan, sest kõrvad on väikeste moskiitode poolt puretud. Peaasi, et nad sulle väikest malaariapoissi või Tangua-palavikku ei anna :)

No comments: