Sunday, July 20, 2008

Valimised tulemas...

Eile sain kogemuse võrra rikkamaks. Nimelt olin plaaninud pühapäeva puhul sõita Battambang´i mis asub põhjas, ca 4 - tunnise bussisõidu kaugusel, siuke väike linnake, kust saab paadiga mööda Mekong´i jõge tagasi alla Siem Reap´i sõita ja see pidi üks ilusamaid ettevõtmisi siinkandis olema. Et muudkui aga imetled Tonle Sap´i, linde ja päiksetõusu. Kogu ettevõtmisele tõmmati vesi peale mu Ungari organisatsiooni poolt, mis tegelikult osutuks pisut pingeliseks poliitiliseks olukorraks. Põhjuseid on mitu, kuid esiteks see, et 27. juulil toimuvad siin valimised ja seega on kulisside taga palju actionit toimumas ja 101% turvalisuse tagamiseks tuleb hoida end tahaplaanile. Võitlustandril on 2 parteid -Cambodian´s People´s Party, mis on peaministri Hun Sen´i oma ja kuninga Norodom Sihamoni oma. Cambodian´s People Partei esindusi on kõik kohad täis- templi ümbrus, linnad ja külad. Peaminister Hun Sen on olnud võimul üle 20 aasta ning samuti võitis tema partei valimised 2003 ning ta taasvaliti 2004. Kõikse popim mees hetkel siin on siis alloleval pildil!



Samas oli Hun Sen üks Khmeer Rouge´i ninamehi, kuigi ta ise väidab vastupidist, et oli ainult sõdur. Kuningal on Kambodzhas rohkem esindusroll ja seetõttu võibki näha internetikohvikutes, söögikohtades suurt peaministri ja tema abikaasa pilti ning väiksemat kuninga pilti. Samuti ei soovita meie organisatsioon RAF (Royal Angkor Foundation) mul NGO-dega kohtudes (mis on minu selle nädala ülesandeks) rääkida sellest, et MTÜ on kuninga poolt asutatud! Huvitav fakt on ka see, et kuningas on õppinud Tšehhoslovakkias balletitantsijaks ning on homo, seega kui lapsi ei tule, mis saab monarhiast? Aga palun, siin ta on 55aastane kunn ise :)




Nüüd teisest põhjusest - kogu kevade on siinkandis hõõgunud konflikt Tai ja Kamb-a vahel kahe riigi piiril asuva Hindu templi Preah Vihear pärast. Kunagi otsustas rahvusvaheline kohus, et see kuulub ikka Kambodzhale, kuid Tai riigiga peab toimuma koostöö ning ainuke hea teega ligipääs on sealt poolt. Kuna tegu on maailmapärandisse kuuluva paigaga tahavad mõlemad riigid seda omale ja kunagi oli Tail häid maamõõtjaid vähe ja toona Pranstlastele kuulunud Kambodzha maamõõtjad joonistasid piiri kenasti nii, et tempel kuulub nüüd khmeeridele. Miskit sarnast nagu Eesti ja Venemaa konflikt Petseri kandi pärast. Anyway on siiski asjad pingelised ja homme kohtuvad mõlema riigi peaministrid piiril koos sõduritega. Loe lisa BBC-st http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7507425.stm

Tagasi stuudiosse ehk valimisteema juurde. Valimisprotseduurist tavakodanikule- asi ise pidi käima nii, et kui inimene elab oma kodukohast kaugel, siis ta peab ootama koju kirjalikku luba, mis lubab tal siis 4 päeva varem sõita kodukanti, et teha linnuke õigesse kasti. See viimane sõnapaar on eriti oluline, sest kui keegi saab teada, et tegid risti valesse kasti, ei pidanud asjad kõige paremini olema...võibolla sõidab keegi pärast uhke autoga su maja ette ja viib su kaasa...ühesõnaga sarnaselt olukorraga, mis meil oli vahetult Eesti iseseisvuse saabumisel...must äri lokkas ja maffia samuti.

Päevavalges tundub elu siin siiski rahulik. Eilsel tšellokontserdil lastehaiglas rääkis Dr Beat Richner, artistinimega Beatocello, et ta on oma igalaupäevase programmi muutnud lühema vastu-seda eelkõige RAHU nimel, et mitte kedagi haavata või põhjustada konflikte. Beatocello on khmeeri laste heaks aidanud šveitsi ja annetajate abiga ehitada kokku 4 lastehaiglat 30 aasta jooksul, ta näitas filmis, kus ta noore mehena kuulidesaju ajal lapsi ravis... Nimelt tavatseb ta muidu üsna teravalt sõna võtta, et midagi muuta ja paremaks teha...seda saaksite ka teie kallid lugejad, kui külastate kodukat http://www.beatocello.com/ ja soovi korral annetate raha! Mina annetasin täna verd, mida on ka väga vaja, sest praegu on möllamas meningiit ja entsefaliit ja Tanqua-palavik.

Hommikul tuli muga tänaval rääkima New Yorgis elav Won Len (khmeeridel on alati perekonnanimi enne eesnime ja neile väga-väga meeldib kui neid nimetatakse täisnimega). Len on üleelanud ainsa inimesena oma külas Khmeer Rouge´i- ajal kui Siis 1973-1975 tapeti inimesi, peamiselt harituid ja õpetajaid, tema külas tapeti kõik, va tema. Väidetavalt ta varjus põõsastes ja jõudis 7 päevaga üle Tai piiri, kus UN aitas tal USA-sse emigreeruda. Ta on juba teine khmeer keda ma kohtan, kes on tulnud kodukanti külastama. Len rääkis, et ainus mida praegu soovitakse on rahu ja nendelt valimistelt oodatakse väga palju...terve nädala on sõitnud mööda linna veoautod kõlaritega ja kollaste kostüümidega inimestega kastis (u nagu Hiina tuletõrjujad), kõlaritest lastakse linnakodanikele valimispropagandat- kujutage ette kui Savisaar järgmistel valimistel nõnda veokastiautos mööda Eestit sõidaks :)

Samal ajal valimistega toimuvad meie külalistemajast ületee templis matused, ettevalmistused algasid 3-4 päeva tagasi, neljapäeval ehitati surnule viimne puhkepaik ehk tuleriit (siin põletatakse surnuid) ning kuna lahkunu oli seotud templiga, toimub see eriti uhkelt (kusjuures elas ta 102 aastaseks). Täna on hommikust peale kostunud kurbi laule ja kokku see protseduur võtab juttude järgi 2 päeva. Meil on oma mees Havannas, nimelt Dominic sai ükspäev templis jutule mungaga, kes kutsus teda matustele, seega oleks väga põnev kuulda toimunust ja näha ka pilte. Ise kohaleilmumine oleks olnud ilmselt kohatu.... Siin tuleb tihti oodata kuni khmeeri inimesed sinuga harjuvad- külalistemaja tüdrukutel võttis see aega 7 päeva- jahedast teenindamisest sai täna kommide vahetamine ja jalgratta parklast väljaaitamise üritus! Lahe!

5 comments:

Karin said...

Su seiklused seal kaugel maal tunduvad väga põnevad olevat!! Vaatasin pilte ka, kui ise pole seal olnud siis on lausa raske uskuda, et kõik see niimodi toimib ja eksisteerib.. Igatahes edu ja loodan et naudid seda kogemust täiega! Karin

Triin said...

Kõlab ikka superäge, ausalt. Ja sekka ikka argivürtsi tuntud headuses: "kuningas on õppinud Tšehhoslovakkias balletitantsijaks ning on homo". See lihtsalt kõlas nii ootamatu ja naljakas, et pugistasin tükk aega pihku, sest mu elav kujutlusvõime jõudis sekunditega väga kaugele, haha! Jääme uusi uudised ootama:)Kalli!

Unknown said...

Vaauuu, Kersti! Elu on ikka ilus, eks! Pildid on väga prod, tekstiosast rääkimata:)
Eestimaised uudised on näiteks alljärgnevad:
1. Valitsuskabinetis võeti järgmiseks eelarvekärpe saagiks laste koolilõunad, mille puhul rahandusministeeriumi ettepanekul pool toetussummast kärpeks läheks.
2. Kui kevadel kartsid põllumehed, et põud kõrvetab kartulisaagi olematuks, siis nüüd hingavad nad kergendatult: tänu viimastele sadudele on varase kartuli noppimine juba täies hoos.
3. Jaan Künnapi Alpinismiklubi õppereis Kaukaasias on jõudnud lõpule. Enamus grupist jõudis 5642 meetrit kõrge Elbruse tippu 17.juuli hommikul. Kogu õppereisi vältel käis tipus 57 eestlast.
Jne, jne...
Ole tubli ja terve ja ootame põnevusega uusi postitusi.
Aire

Unknown said...

Kallike!

Lahe lugeda siin sambaparadiisis sinu seiklustest teiselpool maakera. Tekkis kohe tunne, et olen ise ka seal. Meil siin viimased paevad Ipanemal, natukene ooelu ka, mis tahendab plasttoolidel suvalises kohvikus istumist. Telekast tuleb kas sambat voi bossanovat. Naine ootab lapsega, millal ta mees joomise lopetab, et voiks koju minna. Ilusate silmadega koerad konnivad ringi jne. Yhel ool olime ka nn. punaste laternate tanaval kohvikus, sest seal olu odav. Yks selline pool mees, pool naine patsutas mind oma suure kamblaga ja piserdas sylge tais, soovides midagi sydamest portugali keeles oelda. Osalesime ka sambakarnevali trummi workshopis. Voimas tunne oli seal koos trumme taguda ja kujutada endale suled pahe. Kuid eks muljetame, kui kohtume.
Naudi ja leia see, mida otsima laksid. Pai!

Kersti said...

Oi nii armas on lugeda teie commenteid....danke schööön ja aiva rohkem on tulemas- sakslasele tuleb pühendada eraldi peatükk :)