Sunday, July 27, 2008

Lugu väiksest kuningast



Üheks suureks õppetunniks siin Kambodžas on ja saab ka edaspidi olema kannatlikkuse ja mõistmise arendamine iseendas suhtlemisel tandempartneri Dominiciga.


Dominic on pärit Saksamaalt (linnast nimega Ulm) ning on hariduselt elektriinsener. Pildil uinub ta parasjagu tuk-tukis...


Juba eelnevatel koolitustel oli märgata, et oleme äärmiselt erinevad inimesed ja ei pruugi otsida ühte ja sama asja siit Kambodzhas ja elus üldse.



Dominici jaoks on elu keeruline ning headust on ümbrringi väga vähe! Toon mõningad näited:
- Mulle ei meeldi X-Baar absoluutselt, seal on kõik nii kallis (so meie lemmikbaar, kus on tasuta wifi ja õlu maksab 10 krontsa)
- Mulle ei meeldi meie külalistemaja personal, nad on nii ebaviisakad. Mitte kunagi ei vasta nad mu tervitustele ja seega nad ei oska, ega tea kuidas majutusteenust osutada. Nad ei ole juba 3 korda mu tuba koristanud, alati pean ma küsima vett või tualettpaberit ning kaebama. Nad on nii laisad ja vaatavad päevad otsa telekat. (Jutt käib meie kodust- külalistemajast MON PA PA ( vt pilti), minul muidugi on teistsugused kogemused...)
- Piletimüüjal Kouleni mäe juures ei olnud müüa vett, saksa versioon on sellest olukorrast- tal mitte ei ole vett vaid kindlasti ta ei TAHA seda meile müüa, sest siis saab meilt veel raha välja pressida
- Tuk-tuki juhid on lihtsalt nii laisad kui olla saab ja nad ei taha meid teenindada laiskuse tõttu, mis siis, et võibolla see rahasumma mida pakume on nende jaoks liiga väike, et bensiini ja ajakulu ära tasuda
- Inimesed, kes vaatavad televiisorit on rumalad, kulutavad oma elu ja ei tee midagi kasulikku!
-Dominici arvates on hiinlased kõige hullem rahvus maailmas. Nad on võimetud integreeruma ja austama teise maa kultuuri ning kombeid, seega tuleb neid vihata, mitte aktsepteerida neid sellistena nagu nad on. Eelkõige said pilusilmad sauna üks päev kui Dominic oli käinud Angkor Watis ja ei õnnestunud tal saada ühtegi pilti ilma hiinlasteta, kes olid kogu templiala hordide kaupa vallutanud........pildistamine on D-i lemmikhobi ning eriti just ehitised......... Selliseid arvamuseavaldusi on tal palju!

Meie väike kuningas on meie elu keskpunktis iga päev- näiteks kui talle on soovitud laste poolt head õnne, siis on ta tükk aega rõõmus- et TALLE õnne ja edu sooviti või kui just TALLE, mõtelge kingiti käevõru, mida ta ei ole raatsinud tänavalastelt 1 dollari eest osta (10 tk). Või et just TALLE pakutakse tasuta mootorratta sõitu.
Kriitiliseks muutus olukord selle nädala keskel, kui Dominci arvuti üles ütles- ta oli tõeliselt tujust ära, ta keeldus olema konstruktiivne ja nägema lahendusi ning oli tige meie peale, sest meil on arvutid, millega saame netis istuda ja tal ei ole midagi. Kõik kohtumised ja söögiajad oli ta tujust ära ning tige- nii et mina üritasin lõpuks seda energiat vältida. Pomm plahvatas kui Matyi hakkas uurima, kas ta ikka tahab siin olla ja kas talle Kambodža meeldib? Muidugi meeldib- ainult, et ta vihkab seda olukorda, et tal ei ole arvutit ning ta ei saa aru, miks ta ei või olla kõigiga vihane ja seda väljendada. Ta keeldus isegi meie arvuteid kasutamast, sest oli nii vihane...
Kogu tema elu saadab ülim nõudlikkus kõigi teiste suhtes (kauplemisele kulutab ta tunde, et saada paremat hinda) ..... eile kui leppisime kokku sõitu Phnom Koulenile, siis arutas ta pikalt, et mis kell startida- lõppeks nõudis, et tuk-tuk tuleks kindlalt kell 3.45, et me näeks päiksetõusu ning lõppes asi sellega- et kohal olid õigel ajal tuk-tuk juht ning Kersti, kuid mitte Dominic- tema saabus kell 4.00...

Kõik need on vaid näited hetkedest, sest tegelikult on kummaline, et temaga juhtub igasuguseid asju- küll lõikab ta sisse endale toas oleva propelleriga ja on nagu Monk, et haav jumala eest baktereid ei saaks. Siis ütles ta jalgratas üles või siis järgmisel hommikul on tal pool selga allergias ning kestendab. Kummaliselt palju pisiasju, mis võivad tulla stressist või energiast millega ta siin ringi kõnnib.

Loodan, et see ei kõla kui suure kaebamisteraamatu esisissekanne (mida see alateadlikult ka kindlasti on) vaid kui üks võimalus arendada ennast ja saada teada rohkem sakslastest.
Vabandused saksamaa fännide ees ette ja taha, võtan seda kui õppetundi ühest inimtüübist :)

5 comments:

Unknown said...

Kannatlikku meelt, mis muud ja soovi mõista.
Lahe on ikka lugeda su seiklusi.
Ma plaanin minna vähemalt 3 päevaks meditatsioonilaagrisse.

Unknown said...

Hei, armas Kerstikene!
Lohutuseks, et pildid on väiksel kunnil ometigi hästi prod:)
Meie Kaarli ja Üllariga käisime eile Nõval, väisasime mudugi üksiti ka Tikri-Lauri peent häärberit...oli väga mõnus õhtupoolik kitarre-laulu-värske kapsa,kartuli ja sibula seltsis:) Ja mina võitsin dartsi turniiri, teise koha tõi Kaarli ka ikka perre:) Ilm on ka meil lõppeks mõnusalt soe ja päikseline, nõndaks et naudime elu täiega. Tee seda sinagi seal teises ilma otsas ja ära lase D-laadsetel oma tuju rikkuda!

Triin said...

Kle kunn k6lab nagu t6eline sakslane. Kerstikene, nad ongi pisut anaalsed k6iksugu asjade suhtes. Ja eks ta oma negatiivse energia ja m6tlemisega meelitab seda aga muudkui juurde. Sina ikka lase edasi oma positiivsete m6tete kytkes ning ara lase lippu alla! KALLI!

aire said...

juhuu! kerstike, k6igepealt aitäh postkaardi eest!!!!juhuuu, see j6udis täna minuni ja tegi mu väga 6nnelikuks! teiseks, mulle tuleb see k6ik üsna tuttav ette mis sa oma sakslase kohta kirjutad. annega on ka ikka üsna raske koos elada. ikkagi väga sakslane ja tujukas pealekauba! me jagame tuba, nii et väga kuskile ära joosta ei saa, aga ma teen palju asju ikka ilma temata, ühel hetkel lihtsalt v6ta julgus kokku ja ütle oma tüübile, et sa lähed ja käid ja teed ja oled ilma temata. muidu lähed hulluks! kalllli!

Kersti said...

Oi-oi... tänud kaasaelajatele! Võetagu teadmiseks, peale postitust oli meil südamest-südamesse vestlus, kus tundus, et me võime ükspäev siiski jõuda tiimitöö ja üksteise mõistmiseni, mis järgmisel päeval muidugi kukkus 1000 killuks, kui saabus süüdistamise aeg, kuidas keegi oskab khmeeridega suhelda :)
Jumal tänatud- täna saabub ta pruut! Seega 10 päeva head tuju on garanteeritud!