Sunday, July 27, 2008

Monk chat ja Raya Yoga keskus

Kui kaasGlennie Aire Lõuna-Aafrika blogist http://aireaafrika.blogspot.com/võib lugeda, et ta asus vormima oma niigi ilusat peput aeroobikas sama ilusaks kui aafrika naistel, siis mina otsustasin oma vaimsusega tegeleda.
"Laulva puu kohvikus" ei saa mitte ainult hästi süüa, vaid saab ka praktiseerida pilatest, joogat, võtta algkursust meditatsioonis ning tšättida (jutelda) munkadega vabas vormis budismist ja nende elust.
Monk chat on siis kord nädalas- kui eelmisel nädalal saabusin hommikul 5.30 ja polnud seal kedagi, siis sel nädalal taipasin õigel ajal ehk õhtul 5.30 minna. Maja oli rahvast täis ning neli munka- Sok, Len ja nende sõbrad samuti kohal. Peamiselt on kohale ilmunud noorem rahvas, enamuses vabatahtlikud nagu minagi ning jutt kulges ümber budismi filosoofia.


Mungad on justkui õppinud esinemist ja suhtlemist ning on äärmiselt vabad- toovad lihtsustatud näiteid igapäevaelust- armuelust ja viskavad kilde, et kamoon- Buddha kuju on ju tsemendist. Buddha ise on inimene, seega kõigist meist võib saada Buddha, kui saavutame enlightmenti.
Veel, et on 2 erinevat budismi liiki- Thereavada ja Mahayana, millest mungad praktiseerivad konservatiivsemat Therevada budismi. Nende jaoks on olulised 4 alustala- maa, vesi, tuli ning tuul ning eelkõige peaks me elus lähtuma 3 asjast: tee kõike hästi, väldi halva tegemist ning puhasta oma mõtted halvast. Siis saad olla õnnelik ning nagu M. Gandhi on öelnud- pure happiness is pure emptyness!

Seda emptynessi käin ma jahtimas nüüd aga teisipäeviti ja kolmapäeviti Raya Yoga keskuses, millel isegi Tartus esindus olemas on. Huvitav on see, et Yoga- tähendab nende jaoks olla ühenduses (connected)- iseenda, looduse ja millega iganes, nii et see annab sulle positiivset energiat. Yoga ei ole füüsiline, mida mina siiani arvanud olen... Mediteerimiseks kasutatakse algajate puhul kontsentreerumiseks pilti ja muusikat (juhendatud teekonnaga iseendas), kuid hiljem juba praktiseerides- võid silmad lahti teha seda igal pool. Maureen, meie õpetaja teeb seda siin näiteks jalgrattal sõites. Oluline on, et saad kontrollida/suunata oma mõtteid ja valida kogemusi, mitte vastupidi.



Igal juhul olen mõlemal korral pärast meditatsiooni vajunud totaalsesse lõõgastumisse- esiteks on raske ennast jälle liigutama hakata, sest vaikuses ja rahus on nii hea olla ning koju jõudes on autopiloot-voodi ja unenäod! Kõik see tundub praegu hea ja õige ning mõnus.

Öeldakse ju, et need, kes teavad- need ei räägi ja need, kes räägivad- need ei tea! Mina tahan kogetut jagada, et sellest õppida- jõuda oma tunnete ja erinevate energiate äratundmisele.

Om mani padme hum on ilmselt kõige populaarsem mantra budismis! Seda võib tõlkida näiteks nii - mediteerimine, kannatlikkus, distsipliin, tarkus, usinus ja lahkus.

Seda kõike teie ellu!

1 comment:

aire said...

musirullike!!! kui toretore et sa mu blogi oled lugema sattunud ja et sa joogahulluks oled hakanud :) ja et saa oma partneriga l2bi ei saa. :))) ehheee, nii hea on sinust lugeda!!! mul jah pepu on varsti suur nagu aafrika mamadel!!! suure kalllid!!!!!